Klaarmaken gedroogde vis

  • Dirk

    We hebben dit jaar in Ijsland gedroogde vis gekocht (hardfiskur). We weten echter niet hoe je dat moet klaar maken. Heeft iemand tips of recepten?

  • jan van krijswijk

    Hello Dirk.

    It is very easy to make Harðfiskur if you have the right circumstanses and raw material.

    The fish that is used has to be totally fresh ( Cod, Haddock, Ocean catfish) in fillets is

    hung up (best near the ocean) in a rain and fly (insect) proof shelter where air slips

    easily through, there the fish has to hang untill dry, then beaten with a hammer.

    Also possible to do this in machines with strong fans. Good dryed haddock in Bónus

    costs about 7000.- kr a kilo. (To make one kilo of harðfiskur one needs 10 kg of whole fish).

    Jan

    P.S. Found this on the net: http://www.isholf.is/gullis/jo/dry_fish.htm

  • Dirk

    Bedankt Jan, maar hoe moet je het eten.? Eet je het droog of moet je het eerst weken en dan pocheren of braden?

  • Wallah

    Ze eten zoals jij het gekocht heb in de winkel, vaak als snack.

  • Bob van Duin

    Inderdaad, gewoon zo uit het zakje, soms met wat boter er bij.