Met eigen auto naar IJsland met Smyril Line in oktober 2016, wat kan ik verwachten?

  • Arnold

    Allereerst vriendelijke groeten aan iedereen. Ik heb me zojuist geregistreerd en begin maar meteen met wat vragen te stellen. Op de site van Smyril Line heb ik al vast naar de prijzen gekeken, ik heb begrepen dat een retour voor 2 personen met de auto op ongeveer € 1200,- komt, als we volgend jaar op zaterdag 1 oktober vanuit Hirtshals vertrekken. Daar komt dan nog het eten bij. Op 19 oktober zouden we dan weer vertrekken voor de terugreis. We zijn nog nooit in Ijsland geweest, dus we zijn heel benieuwd wat we zo ongeveer kunnen verwachten, en waar we rekening mee moeten houden. Is het met een normale auto met alleen voorwielaandrijving op de normale wegen te doen? Kan er nog met gewone banden gereden worden? Tijdens de twee weken die we er dan zouden zijn, is dat genoeg tijd om de ringweg rond het eiland af te rijden? Is de richting van belang, dus klokwijze of tegen de klok in? Is op de bonnefooi reizen te doen, of is het beter om van te voren accomodaties te boeken? Wat kost de benzine, en hoever is de afstand tussen de tankstations? Ik zal misschien nog wel meer vragen hebben, maar voor nu wacht ik eerst even de reakties af, in ieder geval al vast bedankt.

     

  • Arnold

    Bedankt voor je reactie, Sebastiaan.

    Het aankopen van een 4x4 en daarna weer verkopen lijkt me niet zo praktisch voor mij. Met zo'n soort auto heb ik geen ervaring, en volgens mij is zo'n wagen duur in brandstof. Zelf rij ik in een Toyota Auris hybride. Op een tank van 45 liter haal ik minimaal 800 kilometer, maar vaak nog veel meer. Door grillblocking is het verbruik in de winter nauwelijks hoger. Het plan is om inderdaad de ringweg te gaan rijden, en zeker niet het binnenland in te gaan, vanwege het jaargetijde. Verder kan ik veel meer meenemen dan met het vliegtuig. Gravelwegen zijn er nog wel, maar het grootste deel van de ringweg lijkt me toch asfalt. Je zegt dat IJslanders heel goed zijn in het plakken van banden, je bedoelt dus dat ze daarvoor niet naar een garage gaan? Ik heb een spuitbus om een lek te dichten en een compressor in de auto, maar die nog nooit nodig gehad. Oktober lijkt mij ook nog een goede maand om het Noorderlicht te zien. Heb je dat zelf daar ook wel eens gezien in oktober?

    Vriendelijke groeten,

    AEO

     

  • Arnold

    Inmiddels heb ik de IJsland specialist geraadpleegd, en die raden mij af om dit te doen, omdat je toch echt een 4w drive nodig hebt. Helaas, dan zal ik dus toch moeten vliegen en een auto daar huren. Ik zag dat Blue Car Rental auto's verhuurt in alle soorten, waarbij je bij 7 dagen huren 1 dag gratis krijgt. Dan zou ik dus 16 dagen vanuit Reykjavik het eiland kunnen verkennen, mijn vraag is nu, of ik dan de reis rondom het eiland dan beter met de klok mee, of tegen de klok in kan gaan doen? Hoe zit het met Blue Car Rental? Een goed bedrijf, of zijn er betere of voordeliger verhuurbedrijven te vinden?

    Vriendelijke groeten,

    AEO

  • Arnold

    Inmiddels is het al weer 2 jaar geleden dat ik hier mijn vraag over het meenemen van de eigen auto naar IJsland stelde. Uiteindelijk is het toch anders verlopen omdat mij werd afgeraden om met mijn auto in oktober in IJsland te gaan rijden. Op 12 oktober zijn we naar IJsland gevlogen en hebben een korte reis van 8 dagen gemaakt, waarbij we het eiland met een huurauto hebben verkend. Elke nacht een ander hotel. De huurauto was een Hyundai i10, die was voorzien van spijkerbanden. De auto voldeed prima, de hotels waren goed, en elke ochtend een heerlijk ontbijt buffet. We waren nog nooit eerder in IJsland geweest, en we hielden rekening met koud weer, dus we hadden thermo ondergoed meegenomen, tevens dikke truien, en we hebben dit allemaal niet eens nodig gehad. De wegen waren goed berijdbaar, en de enkele gravelroad was ook geen probleem. Ik vond het rijden in IJsland erg prettig en vaak reed ik niet meer dan 75 km per uur om meer van het landschap te genieten, want dat was ronduit spectaculair! Nog nooit was het autorijden zo relaxed, met de weg vrijwel voortdurend geheel voor mezelf. Het weer was erg mooi, en op 15 oktober zaten we langs de Oostkust op een mooie plek langs de weg te picknicken. We zaten buiten lekker in de zon zonder jas of trui aan! Alleen bij Mývatn moest ik s'ochtends de autoruiten krabben. De walvis safari te Husavik was spectaculair, ik heb er tientallen sprongen uit het water van walvissen gefilmd. En als kers op de taart hebben we 4 avonden achter elkaar het Noorderlicht gezien. We zijn verwende reizigers, want we vertrokken naar IJsland 3 dagen na thuiskomst van een rondreis in Sri Lanka. Maar vergeleken met IJsland verbleekt Sri Lanka. IJsland is zo puur en onbedorven, echt heel bijzonder.

  • Jos64

    Hoi Arnold,

    Goed om te lezen dat jullie een fijne vakantie hebben gehad en dat het weer meegevallen is. Overdressen is een probleem waar veel reizigers mee te maken krijgen, want bij IJsland denk je meteen aan heftige vrieskou en dat valt in de zomer en zelfs in het voorjaar en najaar wel mee.Wij zijn er zelf geweest van 2 t/m 16 september van dit jaar en hadden ook teveel kleding mee en stonden in onze t-shirts op de gletsjer…..Ook wij moichten 1 ochtend ijskrabben en de Orkan tankpas voldeed prima hiervoor!

    Toevallig was ook voor ons de dag bij Myvatn de koudste…en de dag langs de zuidkust met de gletsjers de warmste.

    Sri Lanka en IJsland zijn niet echt te vergelijken met elkaar vind ik eigenlijk, maar goed om te horen dat het eiland zo'n indruk op jullie heeft gemaakt!

    Jos